بنیان شکل‌گیری لقب‌ها

گونه‌های پستاندار و زیست گروهی ما انسان‌ها از گونه پستاندارانی هستیم که زیست گروهی داریم و همانند بسیاری از پستانداران، بقا و تولید مثل ما وابسته به زندگی گروهی است. بدون زیست گروهی، یعنی زندگی کردن در یک جامعه، توانایی بقا و تولید مثل نداریم…

چالش شُهرت (لقب) برای نظام‌های سیاسی

دو تا چیز توجه من رو جلب کرد به شهرت یا همون لقب و القاب؛ یکیش این که در درازای تاریخ ما می‌بینیم که این داستان پیگیری می‌شده و مهم بوده و همه براش تلاش می‌کردند مثلا ما از ایران باستان می‌دونیم لقب‌هایی داشتیم، شهرت‌های…

چرا برخی از ایرانیان، نام مهاجمان به ایران را برای فرزندان خود انتخاب می کردند؟!

من یک پسرعمو دارم به نام چنگیز، چنگیز کیانی که اگر بره مکه، می‌شه حاج چنگیز کیانی؛ همانطورکه ‌بینید این ترکیب یک بخشی‌اش، (حاجی‌‌اش) برای فرهنگ و تمدن اعراب، چنگیزش برای مغول‌هاست و کیانی‌اش پارسی، ترکیب‌هایی از این دست در ایران هست. در اون ویدیویی…

اهمیت نام ها – تحلیل نشانه شناختی تغییر نام در ایران

برخی از دوستان از من پرسیدند که اسم چه اهمیتی دارد و چرا در مورد آنها تحقیق می کنم؟ نام یک نشانه است، نمادی که به ما نشان می‌دهد در هر دوره چه باورها و تمناهایی وجود داشته است. تغییر نام‌ها در هر دوره نشان…

تحلیل قانون اساسی ایران – فصل سوم

فصل سوم (۱) پرسش‌ها‌ و فرضیه‌ها، روشِ تحقیق پرسش‌ها و فرضیه‌ها: پرسش‌ها، مهم‌ترین عنصر هر پژوهشی است. نورمن بیلیکی پرسش‌های پژوهش را به سه نوعِ اصلیِ آن تقلیل داده است؛ پرسش‌های “چیستی”، “چرایی” و “چگونگی”، که هر یک از این پرسش‌ها، اهداف جداگانه‌ای را پیگیری…

پرطرفدار

تحلیل گفتمان قانون اساسی ایران – فصل دوم

“برابری توهم است؛ چرا که همه می‌خواهند نابرابر باشند” مبانی و چشم‌اندازهای نظری ــــــــ درگاه: لحظه‌ی حضورِ “دیگری” در جهانِ “خود”، لحظه‌ی ناچاری “خود” به “تصمیم” است و موضوع عدالت، کیفیت و چگونگی این امر تصمیم‌ناپذیر.(۱) “دیگری” آن‌کس یا چیزی است که شبیهِ به “من”…

تحلیل گفتمان قانون اساسی ایران – فصل اول

چشم‌انداز: با صدایی بالاتر از حجمِ حنجره از عدالت سخن می‌گوید آنکه بر سَریر قدرت سَر می‌بُرد و آنکه بر دار سَر می‌بازد، آنکه حکم می‌کند و آنکه فرجام می‌خواهد، آنکه تازیانه بَرمی‌کشد بر تنی و آنکه تازیانه می‌خورد بر تن‌اش. آرمانی چنین استعلایی و…

پرطرفدار

“تقویم رسمی کشور”؛ حضور و سکوت

«تقویم رسمی کشور»: حضور و سکوت (بازخوانی جای‌گاه «دیگری» در سالنامه‌ی دولتی ایران ۱۳۹۸) کیان کیانی «قانون اساسی»، «سرودهای ملی» و «تقویم»ها، و..، متن‌هایی (فضا ـ مکان‌هایی) هستند که در آن با گذشته، حال، تمنامندی‌ها و ارزش‌های روایت شده‌ی یک دولت ـ ملت روبه‌روییم. با…

پرطرفدار

تحلیل انتقادی گفتمان به مثابه یک روش

چکیده آنچه در این مقاله گردآوری شده تلاشی است در پاسخگویی به پرسش اصلی این مقاله که روش تحلیل انتقادی گفتمان (روش نورمن فرکلاف) را هدف بررسی خود قرار داده است اینکه در بستر چه هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی شکل پذیرفته، تاریخچه…